Innlegg 2: Å jorde eller ikke jorde, det er spørsmålet!

En kilde til livlig debatt er jordingsspørsmålet i forbindelse med solcelleanlegg, og spørsmålet du som installatør må ta stilling til er selvfølgelig om et solcelleanlegg skal jordes eller ikke, og hvordan det eventuelt skal jordes.
Før vi kan dykke ned i selve problemstillingen er det nødvendig med en grunnleggende forståelse av noen relaterte emner og begreper.
La oss begynne med å skille mellom de ulike klassene av elektrisk utstyr. Utklipp nedenfor er kopiert fra NEK 400.

Figur 1. Viser relevante utstyrsklasser. Bilde er et utklipp fra NEK400-203.403 og 203-404.

Hva oppnår vi med funksjonsjording?

 

Isolasjonsovervåkning

På grunn av at solceller er elektrisk utstyr i klasse II, må solcelleinstallasjonen være isolert fra jord. Denne isolasjonsmotstanden må overvåkes kontinuerlig med IMD (isolasjonsovervåkningsenhet). Det betyr at hvis isolasjonsmotstanden er for lav skal vekselretteren advare. Vekselretteren har vanligvis denne funksjonen innebygd, og hvis den ikke har det, må installasjonen kompletteres med funksjonen. Rent praktisk måler vekselretteren motstanden mellom sløyfene (pluss og minus) mot jord. For at denne målingen skal være gjennomførbar, må det finnes en jord å måle mot, ettersom jord er nullpotensial.

 

Fjerning av ladning

Noen solpanelteknologier fjerner ladning ved å funksjonsjorde enten positiv eller negativ DC-leder. Dette kan være et funksjonskrav, men hindrer først og fremst effektreduksjon på solpanelene. Når slike funksjonsjordinger utføres er det anbefalt, hvis mulig, å lede vekk ladning gjennom en resistans. Resistansverdien velges i henhold til produsentens anbefalinger.

 

Deteksjon av lysbue

Lysbuefeilstrømsavbrudd (AFCI) er en funksjon som blir stadig vanligere å bygge inn i vekselrettere. Kort fortalt er lysbuedeteksjonen basert på en sensor som analyserer likestrømskretsen. Smarte algoritmer brukes til å identifisere eventuelle lysbuer, og vekselretteren kutter deretter produksjonen og slukker lysbuen.

 

Reduserte EMC-problemer

Hvis det utføres funksjonell jording på et sted der det finnes optimizers, reduseres problemene med EMC (elektromagnetisk kompatibilitet). Jording av skinnesystemer (som er knyttet til optimizerne) demper høyfrekvente signaler. Enkelt sagt fungerer funksjonsjording som en støtdemper som “slukker” visse interferensproblemer.

  

Beskyttelse mot lynnedslag?

Hvis eiendommen har et lynavlederanlegg, eller hvis det er fare for at det kan oppstå forstyrrelser, er det en god idé å rådføre seg med en fagperson vedrørende lynbeskyttelse og utforming av slike anlegg. Hvis funksjonsjording utføres feil, kan det bidra til økt risiko og sette eksisterende beskyttelsessystemer i fare.

 

 

 

 

 

Ulike alternativer for funksjonell jording:

  1. Personlig jordingssystem
    Et eget jordingssystem kan lages ved hjelp av et jernspyd eller ved å grave en metallskive ned i bakken. I praksis betyr det at du har et separat jordingspunkt for likestrøm og vekselstrøm.

 

Fordeler:

  • Lynnedslag ikke finner veien inn i bygningen via tavler og inn elektriske apparater.
  • Redusert risiko for at vegabond DC når beskyttelsesjord/nøytral fra panelstrengen i tilfelle isolasjonssvikt.

 

Ulemper:

  • Dyrt og tidkrevende
  • Vanskelig å få en god jord med riktig motstand (avhenger av jord, fuktighet osv.).

 

  1. Koble funksjonsjordingen til jordklemmen der den andre jordingen er koblet til
    Funksjonsjordingen kobles til samme jordklemme som de andre jordingskablene (både beskyttelsesjording og funksjonsjording) er koblet til.

 

Fordeler:

  • Enkel tilkobling og installasjon
  • Det er lett å vite at du har god jord når du bruker husjorden din.

 

Ulemper:

  • Økt risiko for forplantning av indusert spenning inn i eksisterende anlegg.

 

  1. Koble funksjonsjorden til en separat jordklemme (separat fra beskyttelsesjorden)
    Funksjonsjorden er koblet til en separat jordterminal, men jordterminalen er fra samme husjord. Det vil være et kompromiss mellom alternativ 1 og alternativ 2 ovenfor.

 

Fordeler:

  • Enkel tilkobling og installasjon
  • Tydelig skille mellom beskyttende og funksjonell jord.
  • Det er lett å vite at du har god jord når du bruker husjorden din.

 

Ulemper:

  • Økt risiko for forplantning av indusert spenning inn i eksisterende anlegg.

 

 

 

Konklusjoner

Etter å ha gått gjennom dette innlegget har du forhåpentligvis opparbeidet deg enda mer kunnskap. Som alltid når det gjelder elektriske installasjoner må du være godt kjent med gjeldende standarder og forskrifter. I dette tilfellet vil det være spesielt 712.421, 712.532 og 712.530.4 i NEK 400 som er mest relevant. Sørg derfor for at du har god kjennskap til disse samtidig som du gjør deg kjent med hva vekselretterprodusenten krever når det gjelder en installasjon.

Education Template

Education Template